Loading...

Vaření na elektřině

Elektrické sporáky s litinovými plotýnkami, a modernější se sklokeramickými deskami s halogenovými trubicemi nebo hi-light ohřevem jsou energeticky více náročné. Především litinové plotýnky se zahřívají delší dobu, moderní varné sklokeramické desky už využívají technologie, které zajišťují rychlejší zahřívání a jsou energeticky úspornější a také bezpečnější.

8.11.2016

Na elektrice se může vařit v nádobí ze všech materiálů, z kterých se vyrábí, nutností je ale silnější a rovné dno - ideálně od 0,5 do 2 centimetrů. Tenké dno se vlivem teplot prohne a to má pak velmi negativní vliv nejen na samotné vaření, ale i na spotřebu energie. U sklokeramických plotýnek navíc hrozí v případě použití nádobí s nerovným dnem jejich poškození, protože se v místech, která nedoléhají ke dnu, přehřívají. Velikost rozehřáté plotýnky musí odpovídat dnu nádoby, nikdy by neměla být větší.

Elektrické horkovzdušné trouby mají dobrou možnost regulace teploty v rozmezí od 50 do 250° C. Velmi dobře se v nich také rozloží teplo, protože hřejí ze spodní i z horní části, a u většiny je také zajištěna cirkulace horkého vzduchu. 

V elektrické troubě je možné použít všechny druhy varného i pečicího nádobí, a samozřejmě i žáruvzdorné skleněné a porcelánové formy a pekáče a formy ze speciálního silikonu. Pokud má nádobí plastová držadla, úchyty a jiné prvky, pak se jeho vkládání do trouby nedoporučuje, a to ani v případě, kdy výrobce uvádí, že plasty snáší vysoké teploty.

@parent