Tradiční kvedlačka slouží k rozmíchání surovin roztočením koncové profilované části mezi protichůdně se pohybujícími dlaněmi. Využijeme ji zejména k přípravě tekutých a řídkých směsí.
Důkladné rozkvedlání surovin vypadá jako velmi jednoduchá a nenáročná činnost, často ale právě na dokonalém promísení závisí i finální výsledek. Proto je třeba použít vhodného náčiní, kvedlačky o odlišných délkách umožňují pracovat v mělčích i hlubokých nádobách. Dokonale rovná násada z bukového dřeva a vhodně tvarovaná koncovka, to dohromady dává ten správný nástroj, s nímž je rozkvedlání zálivky, základu pro omáčku, pudinkového prášku nebo těsta na lívance a palačinky hračkou. Nehodí se k mytí v kuchyňské myčce, s ohledem na použitý přírodní materiál omyjeme nástroj ručně a poté necháme důkladně oschnout.