Loading...

Jak si vybrat správný nůž

Při kompletaci kuchyňského vybavení se často zaměřujeme na hrnce, porcelán a sklo. Nože jsou často opomíjeny. Jsme spokojeni s náhodně vybranou sadou nožů nebo úplným blokem, protože jsou to pouze nože. Jak si však vybrat správný nůž?

Správný nůž vydrží

Dobrý nůž se stane nejvěrnějším společníkem v kuchyni profesionální, domácnosti a dokonce i svátečního kuchaře. Nejdůležitějším aspektem, na který bychom se měli zaměřit, je materiál, z kterého je čepel vyrobena. Nejoblíbenějším řešením je samozřejmě nerezová ocel. Můžeme si vybrat z extrémně odolné oceli kalené titanem, odolné proti odštěpování nebo praskání, molybden-vanadové oceli, kalené vysoce uhlíkové oceli, stejně jako oceli s nepřilnavým teflonovým povlakem. Dbejte na to, aby byl nůž vyroben z vysoce kvalitního materiálu s důrazem na detail. Dobrý nůž je tuhý a stabilní. Pokud dokážeme čepel nože snadno ohnout, nechte jej na polici v obchodě. S takovým nožem nemůžete krájet rychle nebo pohodlně. Dobrý nůž je kovaný z jednoho kusu materiálu, díky čemuž je odolnější a má lepší řezné vlastnosti. Keramické nože stále odvážněji soutěží s ocelovými noži. Jsou extrémně ostré, ale relativně křehké a jemné. Nejlepší je uložit je do přiložených chráničů čepele.

Správný nůž je ergonomický

Základním nástrojem, který by neměl chybět v žádné kuchyni, je šéfkuchařský nůž. Umožňuje řezání a drcení tzv. Kolébkovým pohybem, díky kterému je práce v kuchyni mnohem jednodušší a efektivnější. Aby se s ním dobře pracovalo, měl by být správně tvarovaný a vyvážený. Při pohledu ze strany by měla být čepel mírně eliptická a měla by zajišťovat plynulý a stabilní pohyb ruky.

Jaký si zvolit nůž podle činnosti?

Kuchařský nůž

Jedná se o poměrně velký nůž, nejuniverzálnější nůž ze všech. Je ideální pro krájení, sekání nebo rmutování. Oceňují ho všichni profesionální kuchaři. Ostří tohoto nože se zužuje ke špičce a je dlouhé 15-25 cm. S tímto nožem můžete snadno krájet měkké ovoce, tvrdou zeleninu nebo pružné maso. Tento nůž nesmí chybět v žádné kuchyni.

Univerzální nůž
Nejoblíbenější nůž pro každodenní použití. Je velmi šikovný, lehký a pohodlný na používání. Délka čepele tohoto typu nože je v rozmezí 12-16 cm. Možná ne s lehkostí a přesností, ale bude s ním dělat většinu činností v kuchyni.

Nůž na pečivo
Tento nůž má poměrně dlouhou čepel, přibližně 20 cm, s ostrými zoubky připomínajícími pilu se stejnou šířkou čepele po celé její délce. Díky tomu si dobře poradí s tvrdou krustou chleba, aniž by se poškodil nebo rozpadl střed chleba. Pokud jste fanouškem krájení chleba těsně před konzumací a máte dost nerovných krajíců a rozdrobené dužiny chleba, tento typ nože vyřeší vaše problémy.

Nůž na zeleninu a ovoce, loupací nůž nebo v zásadě malý nůž s ostrou špičatou špičkou

Nakrájet tímto nožem ovoce jako jsou například jablka, hnízda semen nebo bramborové vady, nebude problém. Nože na zeleninu a ovoce se dodávají ve dvou modelech. S rovnou nebo zaoblenou čepelí o délce do 10 cm. Zaoblený nůž připomínající ptačí zobák je ideální pro loupání zeleniny a ovoce. Tyto dva modely osloví všechny milovníky houbaření. Ze všech dostupných nožů jsou to ty nejlepší jako hubový nůž.

Filetovací nůž
Má různá jména. Vyznačuje se dlouhou a úzkou čepelí, která je poddajná a pružná. Tento nůž je určen k filetování ryb a masa, tj. k oddělení masa od kostí. Jeho ostrost a design umožňují přesné řezy bez zubatých okrajů nakrájených kusů masa.

Nůž na uzeniny

Dlouhá a úzká čepel, 12-20 cm dlouhá. S ním se v kuchyni naučíte krájet studené řezy na tenké, rovnoměrné plátky, které jsou celé, neporušené a bez otřepů.

Nůž na steaky

Čepel steakového nože není dlouhá, přibližně 12 cm a na konci má malé hřebíček. Tato struktura je ideální pro podávání masa. Maso neroztrhne ani nerozdrtí. Kousky jsou rovnoměrně a pěkně řezané.

Nůž na sýr

Jeho vzhled je specifický. Jedná se o nůž menší velikosti. Vyznačuje se čepelí, která se na konci rozdělí na dva ostré hroty. A co víc, střed čepele tohoto nože je často perforovaný, aby se na něj nelepily plátky sýra. Vidlicové konce vám umožní přenášet čerstvě nakrájené plátky sýra na servírovací talíř, aniž byste se jich zbytečně dotýkali rukama.

Nůž na rajčata

Nůž na rajče, stejně jako nůž na sýr, se vyznačuje čepelemi, které jsou vidlicovitě rozděleny na dvě části, což vám umožní převést nakrájenou zeleninu na talíř. Je to středně velký nůž. Čepel je obohacena o hřebíček, díky kterému nůž neklouže po slupce a řeže jej, aniž by došlo k poškození dužiny rajčete.

Sekáček

Sekaček je z hlediska rozměrů největším nožem. Má širokou čepel, která se nezužuje. Vyznačuje se vysokou ostrostí. Nepatří mezi nejlehčí, ale díky tomu usnadňuje krájení celých těl masa včetně kostí. Funguje skvěle při sekání bylin nebo sušeného ovoce a jeho tupou stranu lze úspěšně použít k naklepání porcí masa. Šířka sekačky umožňuje přenášet řezané produkty na čepeli přímo do hrnce.

Nastavení cookie