Loading...

Jak správně nabrousit nůž s pomocí brusného kamene?

Vybrat brusný kámen není nijak složité. Je označen čísly, která určují brusný tah a tím i jejich použití. Každé číslo má jiný účel. Čísla označující nižší stovky zrnitosti (250 - 800) jsou určena pro základní nabroušení a vytvarování ostří. Hrubý kámen je vhodný pro opravu poškozené špičky či stanovení úhlu ostří. Střední zrnitost v rozmezí 1000 až 2000 je určena pro získání ostrosti. Pro finální doostření použijte brusný kámen se zrnitostí 3000 a více.

Jak brousit nůž na brusném kameni krok za krokem

1. Brusný kámen nejprve namočte na deset minut do vody a při broušení jej udržujte stále mokrý. Kámen musí vždy stát na jednom místě, proto je vhodné si pořídit i základnu.

2. Důležitým krokem je nůž dobře napolohovat. Levá a pravá strana by měly svírat úhel 45 stupňů, ostří a hrana pak 15 – 20 stupňů. Nůž držte jednou rukou za rukojeť a druhou přidržujte jeho čepel.

3. Následující krok: nůž několikrát táhněte stejnou rychlostí nahoru a dolů, držte nůž ve stejném úhlu. Postupně přejíždějte od rukojeti ke špičce čepele a při vytvoření nepatrné hrany (ostřepu) vyměňte strany.

4. Nůž napolohujte do správného úhlu a opakujte postup z bodu 3.

5. Jakmile proběhne základní nabroušení, nůž je nutné vyhladit. Opět jej držte v úhlu 15 – 20 stupňů a několikrát potáhněte.

6. Nůž i kámen očistěte tekoucí vodou.

Proč používat pro ostření nožů brusný kámen?

Díky této metodě broušení dojde k celkovému nabroušení ostří. Používají jej hlavně profesionálové, kteří následně nemusí nože posílat do brusírny. Proces je nenáročný a zabere pár minut.

Pořídit si můžete brusné kameny v našem sortimentu. Vybírat můžete z mnoha typů hrubosti. Dále u nás zakoupíte sady pro vyleštění ostří.

Nastavení cookie