Šest oblíbených zákusků najednou, každý s průměrem 8 centimetrů, upečete v této kvalitní formě. Povrch je z nepřilnavého teflonu, formu je možné vkládat do každé trouby a mýt v myčce nádobí.
Nechali jsme pro vás otestovat foodblogerem:
Tento plech je určený k pečení donutů. Je opravdu pevný a vyznačuje se velice kvalitním nepřilnavým povrchem. Má celkové rozměry 32 x 21 cm a dá se v něm upéct šest donutů o průměru cca 8,5 cm. Donuty jsou americké koblihy ve tvaru prstence, nahoře se sladkou polevou a cukrářským posypem nebo třeba jen s cukrem a skořicí. Běžně se donuty smaží ve vyšší vrstvě oleje jako české koblihy, ale někomu budou ze zdravotních, dietních nebo jiných důvodů více vyhovovat pečené. Připravují se hlavně z kynutého těsta, ale ve formě se může použít i těsto kypřené práškem do pečiva Pokud do formy použijeme těsto kynuté, tak musí být řidší. Formu před naplněním lehce vytřeme olejem, přebytečný otřeme papírovým ubrouskem a rovněž jen lehce vysypeme polohrubou moukou. Formu těstem naplníme lžíci nebo cukrářským sáčkem se širší kovovou špičkou. Prohlubně plníme jen do poloviny až dvou třetin výšky, jelikož pak zvětší svůj objem. Pokud jsme použili kynuté těsto, tak to pak necháme ve formě vykynout a teprve vkládáme do předehřáté trouby a upečeme. Pokud jsme použili těsto s práškem do pečiva, tak to vkládáme do předehřáté trouby ihned. Upečené donuty vyjmeme z formy, stačí je lehce z boku podebrat nějakým plastovým nástrojem, například menším plochým nožem. Kovové nástroje nepoužíváme skrz možného poškrábání povrchu. Donuty necháme na kovové mřížce zchladnout a na povrch pak použijeme čokoládu nebo nějakou jinou sladkou polevu, třeba i barevnou. Nakonec ještě nezaschlou polevu sypeme cukrářským zdobením nebo kokosem, nasekanými ořechy atp. Při práci s čokoládou zajisté oceníte hrnec – vodní lázeň nebo silikonovou misku na rozpouštění čokolády vhodnou do mikrovlnné trouby. Nebo přímo některý elektrický temperovací přístroj. Místo polevy můžeme na povrch donutů použít jemný krupicový cukr smíchaný s troškou skořice. Ještě teplé donuty do cukru vmáčkneme a zase otočíme.
Já jsem s tímto plechem spokojená, je vysoce kvalitní, moc dobře se s ním pracuje a cením si i rychlé přípravy donutů a následné snadné údržby. Proto ho můžu doporučit. M.F.
Objevte, jak rychle a snadno upečete nadýchané, měkké a voňavé donuty přímo v troubě — bez smažení, bez olejové mastnoty, bez zbytečného stresu. V našem kompletním průvodci najdete nejen ověřený recept, ale i tipy na těsto, varianty ingrediencí, inspirace na polevy a zdobení, doporučení pro výběr formy a rady, jak udržet donuty vláčné a krásné i další den. A navíc — všechny fígle, které nadchnou vás i rodinu nebo zákazníky.
Z hlediska vašeho e-shopu je to navíc skvělá cesta, jak nabídnout zákazníkům hotové řešení — forma + polevy + zdobení + recept.
Čokoládový nadšenec
Pro milovníky čokolády sáhněte po mléčné nebo hořké čokoládové polevě. Hotové donuty do ní namočte, posypte čokoládovými hoblinkami nebo nasekanými ořechy a pro extra efekt přidejte špetku soli – krásně podtrhne karamelové tóny čokolády.
Barevné oslavy
Na dětské oslavy a veselé party se hodí bílá poleva obarvená přírodními nebo potravinářskými barvami. Donuty pak jen lehce namočte a ještě na vlhkou polevu nasypte pestré posypy, cukrové kuličky nebo perličky. Výsledek je hravý a fotogenický.
Letní exotika
Chcete donuty s nádechem tropů? Zvolte polevu z bílé čokolády a posypte ji sušeným nebo lyofilizovaným mangem, banánem či kokosem. Skvěle funguje i kombinace s nasekanými pistáciemi – chuťově i barevně.
Ovocné osvěžení
Lehký, svěží efekt navodí jogurtová poleva nebo jednoduchá cukrová glazura. Donuty můžete ozdobit sušeným ovocem, borůvkami, malinami nebo jemně nastrouhanou citronovou kůrou, která dodá příjemnou kyselkavou tečku.
Luxusní dezert
Pro slavnostnější příležitost sáhněte po temné čokoládě. Donuty v ní namočte, jemně přestříkejte jedlým perleťovým sprejem nebo posypte jedlými třpytkami a doplňte bílými čokoládovými dekoracemi. Vznikne dezert, který vypadá jako z cukrárny.
Zdravější varianta
Pokud chcete donuty trochu „odlehčit“, můžete část hladké mouky nahradit celozrnnou. Na zdobení se hodí kokosová poleva nebo jednoduchá glazura a jako posyp použijte ořechy, semínka nebo jemný kokos.
Dětské oslavy a party
Děti milují barvy a zábavné tvary. Donuty potáhněte cukrovou glazurou nebo bílou polevou a bohatě je posypte barevnými posypy. Skvěle vypadají i tvarované čokoládové ozdoby – hvězdičky, srdíčka nebo jiné motivy podle tématu oslavy.
Podzimní a zimní styl
Na podzim a v zimě vsaďte na hřejivé koření. Do těsta přidejte skořici nebo perníkové koření a po upečení donuty ozdobte karamelovou polevou a nasekanými ořechy. Vznikne dokonale voňavý, „hřejivý“ dezert.
Kávový nebo oříškový styl
Pro dospělé se hodí jemný kávový nádech. Do těsta přimíchejte trochu instantní kávy nebo kakaa a hotové donuty polejte polevou posypanou ořechy či karamelovými kousky. Skvělé ke kávě nebo cappuccinu.
Minimalistický styl
Pokud máte rádi jednoduchost, zvolte jemnou cukrovou glazuru bez výrazných barev. Donuty pak jen lehce posypte kokosem nebo krupicovým cukrem. Výsledek je čistý, elegantní a přitom pořád velmi efektní.
Veganská a lehká varianta
Pro veganskou verzi nahraďte vejce rostlinnou alternativou, použijte rostlinné mléko a olej. Na zdobení vyberte jednoduchou rostlinnou glazuru, například kokosovou nebo z rostlinné čokolády. Chuť zůstane skvělá a potěší i ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům.
Sezónní limitovaná edice
Pokud pečete pro e-shop nebo větší akce, můžete si vytvořit sezónní limitované edice donutů. Na Vánoce použijte perníkové koření, zlaté třpytky a hvězdičky, na Valentýna srdíčkové posypy a růžovou polevu, na Velikonoce pastelové barvy a jarní motivy. Donuty pak stačí hezky zabalit a nabídnout jako dárkové balení nebo speciální akci.
Jak udělat donuty vláčné i druhý den?
Nechte je dobře vychladnout, přechovejte je v uzavřené krabici, ideálně s papírovým ubrouskem ze spodu (absorbce vlhkosti). Polevu volte tak, aby nezatvrdla natolik, že donut vyschne.
Mohu použít polosurové mléko místo podmáslí?
Ano — klidně použijte mléko + lžíci citronové šťávy na „ochucení“ těsta. Pokud chcete, můžete část použít rostlinné mléko — recept je docela “friendly” na obměny.
Chci donuty bez lepku / veganské — půjde to?
Základní recept lze lehce přizpůsobit: použij rostlinné mléko a olej + vhodnou bezlepkovou mouku (s dobrým poměrem kypřidel). Polevy volte rostlinné, dekorace bez mléčných produktů. Výsledkem budou lehké, rostlinné donuty.
Mohu péct větší množství a prodávat je / balit jako dárky?
Ano — díky formě budou donuty stejné velikosti a tvaru, snadno je naskládáte, zabalíte a ozdobíte. Ideální pro malé cukrářské série, dárkové balíčky, nebo prodej jako limitovanou edici.
Pečené donuty do formy nejsou jen “recept” — jsou to možnosti. Možnosti, jak si doma vychutnat měkký, voňavý dezert; jak překvapit rodinu, přátele nebo zákazníky; jak využít vaši kreativitu v dekorování; jak prodat příběh dezertu, ne jen sladkost.
| Kategorie: | Otestované produkty foodblogerem |
| Forma na donuty a koblihy | |
| Teflonové | |
| Koblihy a donuty | |
| Výrobce | Ibili |
| EAN | 8411922091670 |
| Kód produktu | 827300 |
| Materiál | teflon |
| Typ | formy a plechy |
| Barva | černá |
| FORM | Ve tvaru |
Výborná forma, nepřichytává se