V této verzi silikonové formy upečete patnáct roztomilých mini donutů. Díky pečení v silikonové formě získáte zdravější variantu oblíbeného dezertu, protože oproti smažené verzi není třeba oleje. Formu lze používat v klasické i mikrovlnné troubě a můžete ji mýt v myčce.
Nechali jsme pro vás otestovat foodblogerem:
Forma je vyrobena z velmi kvalitního a hlavně pevného silikonu a proto se nijak nekroutí a drží svůj tvar. Snáší teploty od -60°C až +230°C. Celkový objem formy je 330 ml a připravíme v ní 15 ks donutů menší velikosti o průměru 45 mm. Tyto mini donuty vypadají velice hezky, budou se hodit jak k běžné konzumaci, tak i při různých oslavách. Líbit se budou i dětem, které budou určitě rády pomáhat s jejich zdobením.
Donuty neboli americké koblihy se připravují z kynutého těsta. Od našich známých plněných koblih se liší tím, že jsou ve tvaru prstence a místo náplně jsou na povrchu různé sladké polevy s posypem nebo jen cukr se skořicí. Správně se připravují smažením, ale v dietnější verzi se dají připravit i pečením. Pokud je budeme péct v této formě, tak si připravíme řidší kynuté těsto a cukrářským sáčkem naplníme otvory do poloviny výšky. Formu není třeba vymazávat tukem. Necháme vykynout, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a povrch potřeme různými sladkými polevami nebo čokoládou. Před zaschnutím ještě posypeme sekanými ořechy nebo oříšky, kokosem, nebo různými cukrářskými ozdobami. Polevy lze i různě barvit a barvy kombinovat, já osobně barvivo používám minimálně. Donuty jsou velmi chutné i když je jen posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Do této formy se dá s úspěchem použít i jiný druh těsta, např. bábovkové kypřené práškem do pečiva. Recepty je ale třeba propočítat na menší dávku. Těsto opět vložíme do cukrářského sáčku a formu naplníme, vždy jen do 1/2 nebo 2/3 výšky prohlubní, záleží, jak moc je těsto kypřené. Taktéž v této formě k plné spokojenosti vytvoříme malé nepečené dezerty ztužené želatinou. Za sebe můžu formu jen doporučit, skvěle se používá, lehce udržuje, malé donuty vypadají krásně a určitě se stanou oblíbeným moučníkem i ve Vaši rodině. M.F.
Objevte, jak rychle a snadno upečete nadýchané, měkké a voňavé donuty přímo v troubě — bez smažení, bez olejové mastnoty, bez zbytečného stresu. V našem kompletním průvodci najdete nejen ověřený recept, ale i tipy na těsto, varianty ingrediencí, inspirace na polevy a zdobení, doporučení pro výběr formy a rady, jak udržet donuty vláčné a krásné i další den. A navíc — všechny fígle, které nadchnou vás i rodinu nebo zákazníky.
Z hlediska vašeho e-shopu je to navíc skvělá cesta, jak nabídnout zákazníkům hotové řešení — forma + polevy + zdobení + recept.
Čokoládový nadšenec
Pro milovníky čokolády sáhněte po mléčné nebo hořké čokoládové polevě. Hotové donuty do ní namočte, posypte čokoládovými hoblinkami nebo nasekanými ořechy a pro extra efekt přidejte špetku soli – krásně podtrhne karamelové tóny čokolády.
Barevné oslavy
Na dětské oslavy a veselé party se hodí bílá poleva obarvená přírodními nebo potravinářskými barvami. Donuty pak jen lehce namočte a ještě na vlhkou polevu nasypte pestré posypy, cukrové kuličky nebo perličky. Výsledek je hravý a fotogenický.
Letní exotika
Chcete donuty s nádechem tropů? Zvolte polevu z bílé čokolády a posypte ji sušeným nebo lyofilizovaným mangem, banánem či kokosem. Skvěle funguje i kombinace s nasekanými pistáciemi – chuťově i barevně.
Ovocné osvěžení
Lehký, svěží efekt navodí jogurtová poleva nebo jednoduchá cukrová glazura. Donuty můžete ozdobit sušeným ovocem, borůvkami, malinami nebo jemně nastrouhanou citronovou kůrou, která dodá příjemnou kyselkavou tečku.
Luxusní dezert
Pro slavnostnější příležitost sáhněte po temné čokoládě. Donuty v ní namočte, jemně přestříkejte jedlým perleťovým sprejem nebo posypte jedlými třpytkami a doplňte bílými čokoládovými dekoracemi. Vznikne dezert, který vypadá jako z cukrárny.
Zdravější varianta
Pokud chcete donuty trochu „odlehčit“, můžete část hladké mouky nahradit celozrnnou. Na zdobení se hodí kokosová poleva nebo jednoduchá glazura a jako posyp použijte ořechy, semínka nebo jemný kokos.
Dětské oslavy a party
Děti milují barvy a zábavné tvary. Donuty potáhněte cukrovou glazurou nebo bílou polevou a bohatě je posypte barevnými posypy. Skvěle vypadají i tvarované čokoládové ozdoby – hvězdičky, srdíčka nebo jiné motivy podle tématu oslavy.
Podzimní a zimní styl
Na podzim a v zimě vsaďte na hřejivé koření. Do těsta přidejte skořici nebo perníkové koření a po upečení donuty ozdobte karamelovou polevou a nasekanými ořechy. Vznikne dokonale voňavý, „hřejivý“ dezert.
Kávový nebo oříškový styl
Pro dospělé se hodí jemný kávový nádech. Do těsta přimíchejte trochu instantní kávy nebo kakaa a hotové donuty polejte polevou posypanou ořechy či karamelovými kousky. Skvělé ke kávě nebo cappuccinu.
Minimalistický styl
Pokud máte rádi jednoduchost, zvolte jemnou cukrovou glazuru bez výrazných barev. Donuty pak jen lehce posypte kokosem nebo krupicovým cukrem. Výsledek je čistý, elegantní a přitom pořád velmi efektní.
Veganská a lehká varianta
Pro veganskou verzi nahraďte vejce rostlinnou alternativou, použijte rostlinné mléko a olej. Na zdobení vyberte jednoduchou rostlinnou glazuru, například kokosovou nebo z rostlinné čokolády. Chuť zůstane skvělá a potěší i ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům.
Sezónní limitovaná edice
Pokud pečete pro e-shop nebo větší akce, můžete si vytvořit sezónní limitované edice donutů. Na Vánoce použijte perníkové koření, zlaté třpytky a hvězdičky, na Valentýna srdíčkové posypy a růžovou polevu, na Velikonoce pastelové barvy a jarní motivy. Donuty pak stačí hezky zabalit a nabídnout jako dárkové balení nebo speciální akci.
Jak udělat donuty vláčné i druhý den?
Nechte je dobře vychladnout, přechovejte je v uzavřené krabici, ideálně s papírovým ubrouskem ze spodu (absorbce vlhkosti). Polevu volte tak, aby nezatvrdla natolik, že donut vyschne.
Mohu použít polosurové mléko místo podmáslí?
Ano — klidně použijte mléko + lžíci citronové šťávy na „ochucení“ těsta. Pokud chcete, můžete část použít rostlinné mléko — recept je docela “friendly” na obměny.
Chci donuty bez lepku / veganské — půjde to?
Základní recept lze lehce přizpůsobit: použij rostlinné mléko a olej + vhodnou bezlepkovou mouku (s dobrým poměrem kypřidel). Polevy volte rostlinné, dekorace bez mléčných produktů. Výsledkem budou lehké, rostlinné donuty.
Mohu péct větší množství a prodávat je / balit jako dárky?
Ano — díky formě budou donuty stejné velikosti a tvaru, snadno je naskládáte, zabalíte a ozdobíte. Ideální pro malé cukrářské série, dárkové balíčky, nebo prodej jako limitovanou edici.
Pečené donuty do formy nejsou jen “recept” — jsou to možnosti. Možnosti, jak si doma vychutnat měkký, voňavý dezert; jak překvapit rodinu, přátele nebo zákazníky; jak využít vaši kreativitu v dekorování; jak prodat příběh dezertu, ne jen sladkost.
| Kategorie: | Otestované produkty foodblogerem |
| Silikonové formy | |
| Mini formy na pečení | |
| Mini formy, moussecake, semifreda | |
| Forma na donuty a koblihy | |
| Koblihy a donuty | |
| Výrobce | Silikomart |
| EAN | 8051085205233 |
| Kód produktu | 36.171.00.0065 |
| Materiál | Silikon |
| Barva | hnědá |