Vanilinový cukr je jednou z často používaných dochucovacích přísad používaných ve středoevropské a skandinávské kuchyni. Tradičně se připravuje smícháním jemného bílého nebo hnědého cukru s rozpůlenými vanilkovými lusky, čímž se do sladidla dostane charakteristické aroma koření. Vzhledem k velmi vysokým nákladům na přípravu produktu je však vanilka nahrazena vanilinem – aromatickou sloučeninou, která je přirozenou součástí vanilky, zodpovědná za jedinečnou vůni koření. I když se jedná o syntetickou látku, je podle výzkumů zcela zdravotně nezávadná a je schválena pro obchodování po celém světě.
Vanilinový cukr je fantastický prostředek, který zvýrazní chuť dortů a sladkých dezertů. Dodává pečivu a sladkostem rafinovanou vanilkovou vůni a lze jej použít jako přísadu do pečiva i jako sladkou polevu na korunu každé lahodné svačiny. Složení: cukr, aroma ethylvanilin 0,26% Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 1676 kJ/401 kcal, tuky 0 g (z toho nasycené 0 g), sacharidy 99,7 g (z toho cukry 99,2 g), bílkoviny 0 g, sůl 0 g