Fruktóza je jednoduchý cukr, který se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách. Další jsou: monosacharidy, sloučeniny jednoho cukru (jednotlivé molekuly): glukóza – hlavní zdroj energie, galaktóza, (fruktóza patří do této skupiny); disacharidy, disacharidy (sloučeniny složené ze dvou monosacharidů): sacharóza – stolní cukr, složený z glukózy a fruktózy, laktóza – mléčný cukr, složený z glukózy a galaktózy, maltóza – sladový cukr, složený ze dvou molekul glukózy. Které potraviny obsahují fruktózu? Největší množství přirozeně se vyskytující fruktózy se nachází v ovoci, medu a některé zelenině. Používá se také jako sladidlo ve zpracovaných potravinách. Metabolismus fruktózy – Fruktózu dodáváte vy, co teď? Na rozdíl od glukózy, která je do buněk těla přímo transportována pomocí inzulínu, je fruktóza metabolizována (zpracovávána) primárně v játrech. Tato vlastnost znamená, že nadbytek fruktózy ve stravě může vést ke specifickým zdravotním následkům. V játrech se fruktóza přeměňuje na: glukózu, odkud vstupuje do krve a je využívána přesně tak, jako by byla dodávána stravou, glykogen, který se ukládá jako zdroj energie v případě nízké hladiny cukru v krvi, tuky, jejichž přebytek se hromadí v buňkách orgánu (hepatocytech). Důležité je, že tyto transformace probíhají v uvedeném pořadí. Fruktóza se nejprve přemění na glukózu, ale pokud je v krvi dostatek glukózy, produkuje se glykogen. Játra ukládají přibližně 80–100 g této sloučeniny – to odpovídá přibližně 320–400 kaloriím navíc. Fruktóza – ovocný cukr – proč byste neměli vyřazovat ovoce ze svého jídelníčku Ovoce obsahuje fruktózu – odtud její další název: ovocný cukr. Fruktóza je zdravou alternativou tradičního cukru. Ideální pro slazení a pečení. Pomáhá hubnout, protože má relativně nízký glukózový index. Fruktóza se také doporučuje diabetikům jako součást plánované stravy. Využijte výhod, které nám příroda nabízí, a proto se vyplatí změnit své návyky a vyzkoušet zdravější formu slazení pomocí fruktózy. Fruktóza není nic jiného než ovocný cukr, což je velmi snadno stravitelná složka potravy. Fruktóza má navíc velmi nízký glukózový index (GI = 20). Fruktózu mohou diabetici užívat jako součást plánované stravy, a to až do přibližně 40 g denně. Způsob použití fruktózy: Vynikající pro slazení, pečení a vaření. Diabetici mohou v rámci plánované stravy konzumovat až přibližně 40 g fruktózy denně (1 čajová lžička je přibližně 4-5 g). Informace pro diabetiky: 12 g = 1 BE.
Balení obsahuje: 500 g
fruktóza 99.9%, dextróza 0.1%
Energetická hodnota kJ | 1672 kJ |
Energetická hodnota kcal | 399,5 kcal |
Tuky | 0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 99 g |
- z toho cukry | 99 g |
Bílkoviny | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Sůl | 0 g |
Česká republika
Kategorie: | Cukr a sladidla |
Výrobce | Natural Jihlava |
EAN | 8594010319181 |
Kód produktu | 8594010319181 |