Jedním z hlavních použití hydrogenuhličitanu amonného je výroba prášku do pečiva. Hydrogenuhličitan amonný smíchaný s těstem reaguje s kyselinou v těstě za vzniku oxidu uhličitého, který těsto kyne. Zároveň se neutralizací kyseliny sníží kyselost těsta. Pokud v těstě není žádná kyselina, vzniká kyselina tepelným rozkladem hydrogenuhličitanu amonného, ??při kterém vzniká oxid uhličitý, který těsto kyne. Komerční prášek do pečiva obsahuje až 70 % hydrogenuhličitanu amonného, ??zbytek tvoří různé kyselé přísady. Přestože je během pečení cítit lehký zápach čpavku, rychle se rozptýlí, aniž by zanechal pachuť. V mnoha případech, v závislosti na složení receptury a požadavcích kvásku, může být nahrazen jedlou sodou nebo práškem do pečiva nebo kombinací obou. Ve srovnání s jedlou sodou nebo hydrogenuhličitanem draselným má výhodu v tom, že se stejným množstvím činidla produkuje více plynu a nezanechává v hotovém výrobku slanou nebo mýdlovou pachuť, protože se zcela rozloží na vodu a plynné produkty, které se během procesu vaření odpaří. Nemělo by se však používat na vlhké, velké pečivo, jako je běžný chléb nebo koláče, protože se uvnitř zachytí čpavek a způsobí nepříjemnou chuť. Hydrogenuhličitan amonný má číslo E503 a je schválen pro použití jako potravinářská přídatná látka v Evropské unii.
Balení obsahuje: 1 kg
kypřící látka E503(ii), protispékavá látka E504
Česká republika
Kategorie: | Droždí a kypřící prášky |
Výrobce | Monaco |
EAN | 8595628813856 |
Kód produktu | AMZ559-1 |