Loading...

Cukrářské droždí Amonium 30g - Kovandovi

Cukrářské droždí amonium o objemu 30 g. Kvalitní droždí pro přípravu různých druhů dezertů.

30 Kč
100 Kč / 100g
1
Skladem > 10 ks
Potřebujete s něčím poradit?
Zeptat se
Chcete hlídat cenu a dostupnost?
Začít hlídat

Amonium – cukrářské droždí pro dokonalé pečivo

Amonium, známé také jako cukrářské droždí nebo chemicky hydrogenuhličitan amonný (NH₄HCO₃), patří mezi tradiční kypřicí prostředky, které se v cukrářství používají po staletí. Je typické především pro přípravu nízkého a drobného cukroví, kde hraje klíčovou roli v dosažení charakteristické textury a vzhledu. Ačkoli je v moderní době částečně nahrazováno běžným kypřicím práškem, v mnoha tradičních receptech má nezastupitelné místo.

Jak funguje amonium

Při pečení se amonium působením tepla rozkládá na oxid uhličitý, čpavek a vodu. Tyto plyny unikají z těsta a způsobují jeho nadýchnutí, vznik nepravidelných pórů a lehkou, křehkou strukturu. Čpavek je sice cítit v syrovém těstě, ale při správném použití a dostatečném propečení se zcela odpaří, takže v hotovém pečivu není patrný.

Vlastnosti a výhody

  • Specifická textura – amonium vytváří v těstě drobné i větší póry, které dodávají pečivu typický vzhled a lehkost.

  • Autentický vzhled – povrch pečiva není dokonale hladký, což se u tradičních druhů cukroví, jako jsou perníčky nebo zázvorky, považuje za žádoucí.

  • Intenzivní nadýchání – amonium dokáže těsto nakypřit silněji než běžný prášek do pečiva, ale funguje pouze u tenkých tvarů.

  • Bezpečné složení – po upečení nezůstávají v těstě žádné zbytky čpavku ani chemických látek.

Kde se používá

Amonium je ideální pro pečení nízkých a plochých druhů pečiva. Používá se zejména na:

  • perníčky

  • linecké cukroví

  • zázvorky

  • rakvičky

  • oplatky a sušenky

Není vhodné pro vysoké moučníky, koláče nebo bábovky, protože plyny by se z těsta nestačily odpařit a hotový výrobek by mohl mít nepříjemný zápach.

Dávkování a použití

Doporučené množství je přibližně 20 g na 1 kg mouky. Nejčastěji se přimíchává přímo do prosáté mouky, aby se rovnoměrně rozložilo v těstě. Těsto je nutné dobře propéct, aby se všechny plyny odpařily. Pokud by pečení bylo příliš krátké nebo při nízké teplotě, mohly by v pečivu zůstat stopy čpavku.

Historie a tradice

Používání amonia v cukrářství sahá až do středověku. Dříve bylo známé jako jelenní sůl, protože se vyrábělo z rohů a parohů jelenů. Dnes se samozřejmě vyrábí průmyslově, ale princip a účinek zůstávají stejné. V mnoha tradičních rodinných receptech je amonium nepostradatelné, protože právě ono dává cukroví tu správnou konzistenci a chuť, kterou si pamatujeme z dětství.

Srovnání s jinými kypřidly

  • Prášek do pečiva – univerzálnější, vhodný i pro vyšší moučníky, ale nedosahuje stejné křehkosti a pórovitosti u nízkého cukroví.

  • Droždí (kvasnice) – používá se u kynutých těst, funguje na jiném principu (fermentace).

  • Amonium – nejlepší volba pro tenké, suché a křehké pečivo, které má mít tradiční vzhled a texturu.

Praktické tipy

  • Těsto s amoniem nenechávejte dlouho stát – sice nezačne kvasit, ale čpavkový zápach může být nepříjemný.

  • Hotové cukroví po upečení vždy dobře vychlaďte a nechte odvětrat.

  • Skladujte v dobře uzavřených dózách, kde si uchová křehkost i několik týdnů.

Amonium – cukrářské droždí – je jedinečný kypřicí prostředek, bez kterého by mnoho tradičních druhů cukroví nemělo svou typickou podobu. Přináší nepravidelné póry, křehkost a lehkost, které nelze nahradit jinými kypřidly. Při správném dávkování a dostatečném propečení je jeho použití zcela bezpečné a výsledkem je autentické cukroví s charakteristickou chutí i strukturou.

Ať už připravujete perníčky, linecké nebo rakvičky, amonium vám pomůže dosáhnout stejného výsledku, jaký znaly a milovaly generace cukrářů před vámi.

Hmotnost

Balení obsahuje: 30 g

Složení produktu

Potravinářské aditivum E503 (ii), “cukrářské droždí”

Země původu

Česká republika

Technické parametry

Kategorie: Chleba a pečiva
Droždí a kvásky
Droždí a kypřící prášky
Domácí pečivo
Výrobce Kovandovi
EAN 8594037360777
Kód produktu 360777

Upečené pečivo snadno nakrájíte s těmito noži

Nůž TREND ROYAL 7 na chléb - KDS Sedlčany

Nůž Trend Royal 7 na chléb

388 Kč

Skladem > 5 ks
1

Nůž TREND 7 na chléb - KDS Sedlčany

Nůž Trend 7 na chléb

572 Kč

Skladem poslední 2 kusy
1

Kuchyňský nůž Classic na chléb 17,5 cm 831160 Orion

Někdy je to opravdu boj, ukrojit krajíc z čerstvě upečeného chleba, zvlášť když je kůrka silnější a h

164 Kč

Skladem poslední 1 kus
1

Kuchyňský nůž Motion na chléb 19,5 cm 831139 Orion

Nůž pro rovnoměrné a snadné krájení křupavého bochníku chleba, baget a dalšího pečiva se zubatým ostř

236 Kč

Na objednávku 4-8 dní
1

Nůž na bagety oranžový 14,5cm - KAI

Unikátní nůž KAI, který nachází své primární upotřebení při krájení baget. Tomu také odpovídá kvalitn

877 Kč

Skladem poslední 1 kus
1

Nůž na chléb 7 - černý - KDS Sedlčany

Nůž kuchyňský 10 na chléb

248 Kč

Skladem > 5 ks
1

Recenze

zatím jsem ho nevyzkoušela
Funguje suprově, zázvorky se nafoukly. Hurá.
musím vyzkoušet