Loading...

Jak čistit různé skvrny z nerezového nádobí?

Častým dotazem zákazníků jsou nejrůznější skvrny na nádobí z nerezové oceli. Zákazníci nám často zasílají fotografie různých typů skvrn s dotazem, zda jde o normální skvrny, jak vznikají a především to, jak se jich zbavit.

Jaké existují typy skvrn na nádobí z nerezové oceli a jak je odstranit?

Častým dotazem zákazníků jsou nejrůznější skvrny na nádobí z nerezové oceli. Zákazníci nám často zasílají fotografie různých typů skvrn s dotazem, zda jde o normální skvrny, jak vznikají a především to, jak se jich zbavit.

Ačkoliv je nádobí z nerezové oceli nejodolnějším typem nádobí vůbec, které vydrží i desítky let, nelze na něm zakrýt známky používání. Občasné šmouhy, skvrnky či drobné škrábance jsou jeho nedílnou součástí. Mnoho lidí však toto opotřebení vítá a své nádobí si hýčká.

Většina škrábanců a šmouh má pouze estetický vliv na nádobí, není se proto třeba obávat zdravotní závadnosti nebo dokonce vlivu na vaření potravin. Je ale dobré tyto šmouhy občas umýt. Mimo jiné tím prodloužíte životnost hrnců a pánví z nerezu.

Čas od času se na nádobí mohou vyskytnout skvrny, za které nemůžete. Jedná se o skvrny:

  • vápenné
  • tečky a důlky
  • rez
  • duhu
  • připáleninu

Vápenná skvrna

Na nádobí se může najednou objevit bílý flek, který nejde ničím sundat dolů. Jedná se o vápník, který se dostane na hrnec či pánev z vody obsahující hydrogenuhličitany, jež se při zahřívání mění na uhličitan vápenatý. Ten se vysráží do formy vodního kamene a zanechá bílou vrstvu.

Není nijak nebezpečná, rozpustí se v kyselém prostředí. K čištění vám tedy postačí ocet nebo speciální přípravek na této bázi.

Pokud chcete použít ocet, společně jej s vodou nalijte na nádobí ( v poměru 1/3 octa a 1/3 vody). Na pár minut nahřejte na sporáku a následně umyjte, usušte. V případě použití speciálního přípravku se řiďte návodem na etiketě.

Tečky a důlky

Pokud necháte v hrnci vyvařit vodu, mohou se objevit různé tečky a důlky. Technicky vzato se jedná o erozi na nerezové oceli, která vzniká kvůli přítomnosti chloridů či soli ve vodě. Voda se vyvaří, obsažená sůl vytvoří důlky a tečky.

Důvodem je obsah chromu v oceli, který reaguje na povrchu s okolním vzduchem a vznikne vrstva oxidu chromitého. Ten ochrání nerezovou ocel před korozí. I když běžné vaření slané vody nemají na nádobí vliv, při jejím vypaření naopak může právě sůl poškodit vrstvu oxidu chromitého a zanechat v ní nevzhledné důlky.

Nádobí při tomto jevu nijak nezmění své vlastnosti, pokud není až příliš poškozené, můžete jej klidně používat dál. Nevýhodou však je, že tyto důlky a skvrny nejdou nijak dokonale vyčistit a můžou teoreticky zkrátit životnost nádobí.

Rez

I nerezové nádobí může mít na sobě rezavé skrvnky. Tomu se však lze vyhnout správnou péčí o toto nádobí. Nepoužívejte drátěnku a agresivní abrazivní čistící prostředky. Po umytí nádobí hned osušte a nenechávejte ho stát ve vlhkém prostředí.

Pokud se rez objeví, je vhodné smíchat kapku vody s jedlou sodou. Umíchanou pastu nechte na zkorodovaném místě působit několik minut, pak ji kartáčkem či drsnější houbičkou spolu se rzí odstraňte.

Duha

Začali jste používat novou pánvičku a vidíte skvrnu v podobě duhy? Tento flek vznikne kvůli zahřívání nádobí a nemá na něj žádný vliv. Setkávat se s ním na nádobí budete při vaření nejspíš často.

Jak je již uvedeno výše, nerezové nádobí obsahuje chrom, který na povrchu reaguje se vzduchem a vytváří vrstvu oxidu chromitého. Ocel je díky tomu odolnější proti korozi. Když se zahřeje, je pak hustší, silnější a mění podmínky pro průchod světelných vln. Díky tomu můžete na nádobí vidět duhovou skvrnu.

Umyjete ji snadno pomocí octa naneseného na houbičce. Nechte jej chvíli působit a opláchněte vodou.

Připálenina

Připáleniny zná každý. U vaření jsou takřka nezbytné a pokud máte pocit, že připálené nádobí musíte vyhodit, jste na omylu.

Zbavit se připáleniny není nijak složité, ale zabere vám to pár minut vašeho drahoceného času. Stačí použít tradiční postup: do připáleného nádobí nalijte trochu vody, dále přisypte jedlou sodu a podle potřeby vařte. Připáleninu z hrnce odstraňte plastovým či dřevěným náčiním.

Na ostatní skvrny lze použít ocet, citron, jedlou sodu nebo podobné přípravky a speciální čistič z naší nabídky. Běžná péče o nerezové nádobí není nijak náročná a není potřeba ji přehánět. Nádobí bez nepřilnavého povrchu můžete umýt v myčce s pomocí běžně dostupných saponátů. Nezapomeňte nádobí po umytí dokonale vysušit, nepoužívejte drátěnky a různá abraziva poškozující povrch.

Nastavení cookie