Třtinová melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru. Těší se velké oblibě, protože je zajímavou alternativou k tradičním, nezdravým sladidlům. Co je třtinová melasa? Jednoduše řečeno, třtinová melasa je hustý sirup vyrobený během procesu výroby hnědého cukru. Na rozdíl od tradičních sladidel obsahuje tento produkt značné množství cenných vitamínů a minerálů. Melasa se vyrábí ze šťávy získané drcením cukrové třtiny. Tato tekutina se vaří, aby se získaly klasické krystaly hnědého cukru. Slad je část, která zůstane po odstranění těchto krystalů. Obsahuje minerály, jako je hořčík, měď, mangan, selen, draslík, železo a vápník. Je také bohatý na vitamíny skupiny B. Na rozdíl od tradičních cukrů má melasa výrazně nižší glykemický index. Mezi další zdraví prospěšné složky tohoto sladidla patří antioxidanty a minerální soli. Vlastnosti třtinové melasy Bohaté složení melasy se promítá do vědecky prokázaných zdravotních přínosů, které tento produkt demonstruje. Vzhledem k obsahu cukru by se však melasa měla konzumovat s mírou. Správná konzumace poskytuje tělu mnoho výhod, včetně: pozitivních účinků na kosti a prevence osteoporózy, podpory fungování imunitního systému, pomoci udržovat zdravou funkci srdce, zvýšení hladiny testosteronu, což se promítá do zvýšené mužské plodnosti, regulace krevního tlaku, pozitivních účinků na nervový systém, zlepšení koncentrace a paměti, snížení rizika rakoviny. Tento dlouhý seznam by měl být doplněn nízkým obsahem kalorií v tomto produktu. Melasa obsahuje o 30 % méně kalorií než její tradiční protějšky, což z ní činí sladkou a zdravou alternativu cukru. To je zvláště důležité pro osoby s nadváhou, které chtějí zhubnout přebytečné kalorie, aniž by se musely vzdát sladkých svačin. Třtinová melasa v kuchyni Na rozdíl od všeobecného přesvědčení má tento produkt širokou škálu kulinářského využití. Třtinová melasa sama o sobě může být zdravou alternativou moučkového cukru nebo javorového sirupu. Lze ji nakapat na palačinky, lívance nebo ji použít jako přísadu do jogurtu a ovesné kaše. Mnoho lidí používá melasu v různých pečivech, jako je perník, ořechové koláčky nebo brownies. Tento produkt je zajímavým doplňkem marinád používaných na grilované maso a zeleninu. Melasa se navíc může použít jako zahušťovadlo v některých pokrmech, například v pečených fazolích. Jiní ji používají jako sladidlo do kávy, čaje a dalších horkých nápojů, nebo dokonce jako přísadu do omelet a toastů. Za zmínku stojí, že v potravinářském průmyslu se melasa používá k výrobě sladkých alkoholů a rafinovaného hnědého cukru. Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %.
Balení obsahuje: 540 g
třtinová melasa
Česká republika
Kategorie: | Cukr a sladidla |
Výrobce | Natural Jihlava |
EAN | 8594010318832 |
Kód produktu | 8594010318832 |