Odšťavňování - jak na to?

sok5sn.jpg

Postup při odšťavování ovoce a zeleniny v odšťavovacím hrnci BIOWIN


Nerezový hrnec na odšťavování a vaření v páře 5 l BIOWIN

Nerezový hrnec na odšťavování i vaření v páře 8 l BIOWIN

 

Příprava ovoce a zeleniny

Měkké plody ovoce – jahody, maliny, rybíz apod. a středně tvrdé – borůvky, černý rybíz - se pouze omyjí ve studené vodě.

Tvrdé ovoce – jablka, hrušky apod. – se omyjí, zbaví jádřinců a nakrájí na kousky velké maximálně 3 centimetry.

Ovoce s peckami – švestky, meruňky, broskve – se opláchne vodou a zbaví pecek, větší plody se krájí na menší kousky

Zelenina - rajčata, mrkev, červená řepa…- se omyje studenou vodou a rozkrájí na menší kousky

 

Příprava hrnce 

Spodní nádoba se naplní vodou do výšky 2 centimetrů pod horní okraj a nasadí se na ni 

prostřední nádoba s výpustí šťávy. Kohout musí být zavřený. Na prostřední nádobu se umístí

horní část, vloží se do ní připravené ovoce nebo zelenina a přikryje poklicí. Sestavený odšťavovač s ovocem se dá na zdroj tepla – plyn, elektřinu, sklokeramiku i indukci.

 

Odšťavování

Voda ve spodní nádobě se přivede k varu. Vysoká teplota a pára oddělí z ovoce nebo zeleniny šťávu, která stéká do prostřední nádoby.

 

Doba vaření pro získání štávy

  • Měkké ovoce – 20 až 30 minut
  • Středně tvrdé ovoce – 30 až 40 minut
  • Tvrdé ovoce a ovoce s peckami – 45 až 50 minut
  • Zelenina – 25 až 40 minut podle tvrdosti

 

Přibližně po 15 minutách vaření vody v spodní části se otevře kohout a šťávu je možné pomocí potravinářské hadice odpustit i přímo do čistých a sterilovaných lahví nebo sklenic.

Lahve i sklenice je nutné ihned po naplnění uzavřít.

Pro dlouhodobější skladování se doporučuje pasterizace v délce 30 minut ve vařící vodě.