Loading...

Tři tipy a triky - nerezové pánve

Když vyrábíme naše nádobí, zaměřujeme se nejen na to, aby mělo dobrou tepelnou vodivost, ale také praktickou stránku, rovněž je důležité, aby se s ním dalo dobře pracovat a manipulovat. Je však potřeba dodržet několik základních pravidel, díky kterým prodloužíte životnost hrnců a pánví a rovněž požitek z vaření bude pro vás mnohem příjemnější. Kromě těchto pravidel vám zodpovíme i vaše nejčastější otázky, které nám nejčastěji dáváte.

 

Tip č. 1: Před prvním vařením

Když vyrábíme naše nádobí, zaměřujeme se nejen na to, aby mělo dobrou tepelnou vodivost, ale také praktickou stránku, rovněž je důležité, aby se s ním dalo dobře pracovat a manipulovat. Je však potřeba dodržet několik základních pravidel, díky kterým prodloužíte životnost hrnců a pánví a rovněž požitek z vaření bude pro vás mnohem příjemnější. Kromě těchto pravidel vám zodpovíme i vaše nejčastější otázky, které nám nejčastěji dáváte.

První vaření ve vícevrstvém nádobí z nerezu

Prvním krokem, než se pustíte do vaření v tomto nádobí, je umýt jej běžným způsobem a také řádně vysušit. Tím zabráníte vzniku zaschlých skvrnek od vody.

V případě, že vaříte poprvé v nádobí s vícevrstvou hliníkovo – ocelovou konstrukcí, při prvním rozpálení postupujte pomaleji a opatrně. Hliníková vrstva uvnitř vede dobře teplo. Stačí tedy vařit na menším výkonu, nádobí je také mnohem předvídatelnější.

Nejdůležitější je při prvním rozpálení nezahřívat nádobí na příliš vysokou teplotu a je potřeba k tomu použít trochu vody nebo oleje, abyste si jej hned nepoškodili.

Jak na údržbu nádobí z nerezové oceli

Nádobí z nerezové oceli nevyžaduje speciální údržbu. Lze jej mýt běžnými mycími přípravky a jak ručně, tak v myčce nádobí.

Ihned po umytí nádobí dobře osušte, aby nevznikaly skvrnky, protože je na ně potravinářská ocel poměrně náchylná.

Co se týče skvrn, dostáváme na ně největší množství dotazů. V první řadě vás ujišťujeme, že se není potřeba jejich výskytu obávat. Na funkci nádobí či připravovaný pokrm nemají žádný vliv. V drtivé většině případů se jedná o zaschlé kapky vody, solné a vápenaté skvrny z vody, případně o tepelné skvrny. Vyčistíte je s pomocí octa, sody, citronu či speciálního čistícího prostředku, který rovněž nabízíme.

Tip č. 2: Předehřejte si pánev

Správně předehřátou pánev považujeme za jedno z nejdůležitějších pravidel při používání nádobí. Krátce vám vysvětlíme proč.

Tím, že předehřejete pánvičku, snížíte riziko připálení, ale také dojde k urychlení vzniku Maillardovy reakce, se kterou se každý z nás již setkal, aniž by o tom věděl. Ta naprosto ovlivní chuť, vůni a také vzhled připravovaného pokrmu.

Co je Maillardova reakce

Jedním z důvodů, proč jsou smažená, pečená nebo grilovaná jídla tak oblíbená. Právě ona může za vznik kůrky, perfektní chuti a typické vůně, případně může za změnu nutričních hodnot pokrmu.

Maillardova reakce je chemická reakce popsaná v roce 1912 chemikem Louis- Camillem Maillardem. Na Wikipedii je popisována jako „Neenzymatická reakce mezi redukujícími sacharidy nebo produkty jejich degradace s aminokyselinami nebo bílkovinami v potravinách.“

Zkrátka a dobře jde o chemické reakce, které se spouští v okamžiku, kdy začne teplo působit na bílkoviny a cukry v potravinách. Je to tedy proces, se kterým se setkává běžně při přípravě jídel každý. Probíhá jak při smažení, pečení nebo grilování, tak při skladování některých druhů potravin, při stabilizaci těsta, atd.

Vlhkost, čas a teplota

Tuto výše uvedenou reakci ovlivňují především vlhkost, čas a teplota. Chcete-li dosáhnout kýženého výsledku, například křupavé kůrčičky či perfektní chuti, je nutné pánev rozpálit na 140 – 165 stupňů, teprve poté můžete začít restovat. Potraviny dávejte na pánev otřené od přebytku vody a jen na kratší dobu. Maillardova reakce a již zmíněné snížení rizika připalování pokrmů jsou hlavní důvody toho, proč byste měli pánvičku předehřát než ji použijete.

Nádobí z nerezové oceli a jeho nepřilnavost

Víte o tom, že i nádobí z nerezové oceli může být nepřilnavé i bez toho, aby mělo nepřilnavý povrch? Základem je dodržet pár jednoduchých pravidel. Najdete je podrobněji rozepsané v textu níže.

Těmito radami se není třeba řídit doslova. Jako příklad uvedu vypálení u pánvičky. Někdo jej nepotřebuje vůbec a někdo jednou za čas. Jsou to však základní principy, které by si měl osvojit každý, vědět o nich, případně je občas vyzkoušet.

Kdy je při manipulaci s nádobím opatrnost na místě?

  • Používejte velikost vařiče shodnou s průměrem dna daného hrnce či pánve
  • Pozor na šok z rychlé změny teploty, nádobí se může prohnout
  • Rukojeti i ucha nádobí by neměly pálit při běžném používání, přesto buďte opatrní při manipulaci
  • Nádobí umyjte až když je studené

Pojďme k dalším tipům, které vám usnadní vaření.

Působením tepla na bílkoviny a cukry v potravinách dochází k chemickým reakcím. Tento proces probíhá při vaření, pečení, smaženi i skladování potravin. Nechci tento proces rozebírat do detailů, proto zůstaneme u pánviček a potřeby je předehřát.

Tip č.3 : Jak přeměnit nerezovou pánev v nepřilnavou

Abyste mohli provést vypálení pánvičky, potřebujete k tomu trochu oleje, sporák a také pár minut svého času. Provedením tohoto procesu dojde k tomu, že bude mít pánev skoro stejné nepřilnavé vlastnosti jako jakákoliv běžná pánev opatřená nepřilnavým povrchem. Proces vypalování můžete provést i opakovaně, samotnému nádobí nijak neškodí.

Vypalovat pánev můžete nejen na sporáku, ale také v troubě. Tu však doporučuji použít pro jiné materiály, kdy je potřeba vypálit celý povrch hrnce či pánve.

Jak vypálit pánev z nerezové oceli

  • V první řadě je potřeba pánev vyčistit
  • Do pánve nalijte 2-3 lžíce oleje (zvolte nejlépe takový, který má vysoký bod zakouření, například řepkový).
  • Pánev s rozetřeným olejem zahřívejte do té doby, než se z ní začne kouřit. Okamžitě pak vařič vypněte.
  • Nechte pánev chvíli vychladnout, přebytečný olej vylejte nebo setřete ubrouskem.
  • Pánev můžete opět zahřát a použít.

Vypálení je proces, který se u jiných materiálů opakuje několikrát, u nerezového nádobí stačí jednou. Vypálení pomůže vyplnit různé póry a škrábance, které běžně nevidíte a jsou často důvodem proč dochází k připalování pokrmů.

Tato nepřilnavá vrstva vydrží na pánvi do chvíle než ji umyjete. Nevyžaduje žádné speciální mytí. Jakmile si postup vypalování osvojíte, zabere vám vždy jen pár minut.

 

Doufáme, že vám tipy na péči o nerezové nádobí přijdou vhod a využijete je i v praxi. U nás najdete i další rady a tipy, také různé střípky z výroby nádobí, apod.

Chcete-li si pořídit nové nádobí, které vám bude sloužit mnoho let, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme s výběrem, stejně tak zodpovíme všechny vaše otázky.

 

 

Proline pánev 28 x 5,5 cm - Korkmaz

Pánev ze série Proline od značky Korkmaz. Rozměry 28 x 5,5 cm.
769 Kč
Skladem 2  ks

Nerezová pánev Lubeck 28cm - Fissler

DOPRAVA ZDARMA
Nerezová pánev Lubeck 28cm - Fissler
Nerezová pánev Lubeck od výrobce Fissler je praktickým pomocníkem v každé domácnosti. Průměr pánve 28
2 929 Kč
Skladem 4  ks

Proline satin pánev 24 x 5 cm - Korkmaz

Pánev ze série Proline satin od značky Korkmaz. Rozměry 24 x 5 cm.
612 Kč
Skladem 1  ks

Pánev catania 24cm 2l - Fissler

DOPRAVA ZDARMA
Pánev catania 24cm 2l - Fissler
2 188 Kč
Skladem 1  ks

Pure-profi collection pánev nerezová servírovací 28 cm - Fissler

DOPRAVA ZDARMA
Pure-profi collection pánev nerezová servírovací 28 cm - Fissler
Velká nerezová servírovací pánev bez poklice Pure Profi od Fissler. Rozměr 28 cm.
4 895 Kč
Skladem 1  ks

Proline satin pánev 16 x 3,8 cm - Korkmaz

Pánev ze série Proline satin od značky Korkmaz. Rozměry 16 x 3,8 cm.
379 Kč
Skladem > 5  ks

Proline satin pánev 20 x 4,5 cm - Korkmaz

Pánev ze série Proline satin od značky Korkmaz. Rozměry 20 x 4,5 cm.
456 Kč
Skladem 3  ks
Nastavení cookie