Používání a údržba pánví z keramiky

Pánve s keramickým povrchem jsou velmi odolné proti poškození, snadno se udržují, a mají navíc i atraktivní vzhled.


1. Pánve s keramickým povrchem možné používat na všech druzích ohřevu - elektrice, plynu i indukci. Na indukci je vhodné použít tzv. adaptační disk. Některé typy je možné použít i v klasické nebo mikrovlnné troubě.

2. Keramické pánve, které mají plastové rukojeti, úchyty nebo jiné díly se nedoporučuje používat v troubě, a to ani v případě, kdy výrobce uvádí, že plast odolá i vysokým teplotám.

3. Plastová držadla, úchyty ani další části nikdy nevystavujte přímému zdroji tepla.

4. Před prvním použitím nádobí důkladně umyjte teplou vodou s neutrálními, neagresivními a neabrasivními čistícími přípravky. Stejně tak umývejte nádobí i po každém použití.

5. V  pánvích s keramickým povrchem je možné smažení a pečení i bez tuku a při teplotách až 400 °C. Může se v nich i servírovat.

6. Keramický povrch pánví je velmi odolný, ale přesto je vhodné při vaření používat dřevěné nebo silikonové kuchyňské pomůcky. 

7. Na mytí a čistění keramických pánví nejsou vhodné prostředky s obsahem chlóru,  ani silná alkalická čistidla, případně abrazivní prostředky, suché nebo tekuté písky a drátěnky, protože můžou hladký povrch poničit. Po umytí nádobí důkladně osušte a vytřete.

8. Pánve s keramickým povrchem je možné umývat v myčce nádobí, ale na konci cyklu musí být suché. Pokud suché nejsou, důkladně je vytřete a dosušte ručně.

9. Keramické pánve nemají žádné zvláštní nároky na skladování, ale vždy dejte pozor, aby nedošlo k poškrábání nebo jinému poničení jejich povrchu.

10. V nádobí s keramickým povrchem je možné krátkodobé uskladnění potravin, surovin i hotových jídel. 

Při správném používání a údržbě budete keramické pánve používat opravdu velmi dlouho a budete s nimi určitě po všech stránkách naprosto spokojeni.