Používání a údržba pánví z litiny

Nádobí z litiny kombinuje tradici s moderními technologiemi. Vyrábí se kvalitní slitiny, která dobře rozvádí teplo, je těžší a má velmi dlouhou životnost. Může mít různé tvary i barvy, a je vhodné k vaření i k servírování.


1. Litinové pánve je možné používat na všech druzích ohřevu - elektrice, plynu i indukci, ale i v klasické troubě. Přesné použití je uvedeno u výrobku a je nutné ho dodržovat.

2. Nádobí z litiny, které má plastové rukojeti, úchyty nebo jiné díly se nedoporučuje používat v troubě, a to ani v případě, kdy výrobce uvádí, že plast odolá i vysokým teplotám.

3. Plastová držadla, úchyty ani další části nikdy nevystavujte přímému zdroji tepla.

4. Některé typy litinového nádobí je možné používat i v mikrovlnné troubě. Tuto možnost si ale vždy ověřte, záleží na konečné povrchové úpravě.

5. Litina je odolná proti mechanickému poškození, ale při přípravě jídel i při údržbě nepoužívejte ostré kovové předměty,  které můžou poškodit hladký povrch. Používejte pouze dřevěné, teflonové nebo silikonové kuchyňské náčiní.

6. Před prvním použitím nádobí důkladně umyjte teplou vodou s neutrálními, neagresivními a neabrasivními čistícími přípravky. Stejně tak umývejte nádobí i po každém použití.

7. Na mytí a čistění nerezových pánví nepoužívejte syntetické čistící prostředky, které obsahují chlór, ani silná alkalická čistidla, případně suché nebo tekuté písky a drátěnky, protože můžou hladký povrch poničit.  Po umytí nádobí důkladně osušte a vytřete.

8.  Litinové pánve nikdy neumývejte v myčce nádobí.

9. Pánve z litiny jsou velmi odolné, ale při prudkém nárazu můžou prasknout.

10. V litinovém nádobí je možné krátkodobě ukládat potraviny.

Kvalitní litinové nádobí je sice poněkud dražší, ale také energeticky velmi úsporné. Při dodržování doporučených zásad používání a údržby vám vydrží mnoho let a vyšší počáteční investice se mnohonásobně vrátí.