Používání a údržba pánví z mědi

Měděné nádobí je poměrně drahé, a tak při jeho používání a údržbě opravdu dbejte všech doporučení a zásad, abyste si zajistili jeho dlouhou životnost.


1. Měděné pánve je možné používat na všech druzích ohřevu - elektrice, plynu i indukci. U některých typů může výrobce určitý ohřev nedoporučit, a v takovém případě na něm pánve nikdy nepoužíváme. Pokud to výrobce uvádí, je měděné nádobí možné používat v horkovzdušné troubě. V mikrovlnné troubě měděné nádobí nikdy nepoužíváme!

2. Nádobí z mědi, které je použitelné do horkovzdušné trouby, ale má plastové rukojeti, úchyty nebo jiné díly se tímto způsobem spíše používat nedoporučuje, a to ani v případě, kdy výrobce uvádí, že plast odolá i vysokým teplotám.

3. Plastová držadla, úchyty ani další části nikdy nevystavujte přímému zdroji tepla.

4. Před prvním použitím nádobí důkladně umyjte teplou vodou s neutrálními, neagresivními a neabrasivními čistícími přípravky. Stejně tak umývejte nádobí i po každém použití.

Měděné pánve neumývejte v myčce nádobí! Chemické složky mycích přípravků působí negativně na jeho vzhled.

5. Měděné pánve umývejte ručně měkkou houbičkou nebo hadříkem s tekutým čistícím prostředkem. Pokud je nutné odstranit přilepené nebo zaschlé suroviny, nechte je odmočit v menším množství teplé vody, do které můžete přidat např. Jar. Po umytí nádobí důkladně osušte a vytřete.

Na mytí a čistění měděných pánví nikdy nepoužívejte čistící prostředky, které obsahují chlór, ani silná alkalická čistidla, případně abrazivní prostředky, suché nebo tekuté písky, drátěnky nebo houbičky s drsným povrchem!   

6. Vnější povrch měděných pánví čistěte měkkým suchým hadříkem, aby si zachovaly lesk. Měď při používání na povrchu oxiduje a dostává tmavě červenou barvu. Alespoň jednou za měsíc otřete povrch pánví hadříkem namočeným v octě nebo v roztoku soli v citronové šťávě, případně použijte speciální čistící pastu na měděné nádobí. Čistící prostředek pak odstraňte suchým hadříkem a povrch vyleštěte.

7. Pánve z mědi skladujte v suchém prostředí.

8. V měděném nádobí neukládejte potraviny, je určeno pouze k vaření a smažení, případně i k servírování. Dbejte na odstranění všech jejich zbytků, především pak solí, citronů, octa, rajčat i rajčatových produktů a dalších podobných potravin a surovin.  

9. Měď špatně snáší sůl a proto ji vždy přidávejte až do horkého připravovaného jídla. Od solil můžou na nádobí vzniknout malé skvrny, které se dají jen velmi zřídka odstranit – je to však jen estetická vada, která nemá vliv na funkčnost.

10. Některé typy měděných pánví, jako třeba pánev na polentu, jsou vyráběny bez vnitřní nerezové stěny a jsou určeny pouze pro používání na potraviny, které s měděným povrchem nijak nereagují. Takové pánve nepoužívejte na jiné potraviny!

Ostatní pánve, kde se na vnitřní straně objeví měděná vrstva, také přestaňte používat, protože některé potraviny s mědí reagují a může pak dojít k různým onemocněním.

 

Při dodržování zásad používání a údržby měděných pánví budete spokojeni nejen s vařením, ale i s jejich pěkným vzhledem.