Loading...

Používání a údržba pánví z nerezu

I když je nádobí z nerezu vyrobeno z kvalitních materiálů moderními technologiemi, může se přesto při nesprávném použití, zacházení nebo údržbě a mytí poškodit.

8.11.2016

1. Nerezové pánve je možné používat na všech druzích ohřevu - elektrice, sklokeramice, plynu i indukci. Přesné použití je uvedeno u výrobku a je nutné ho dodržovat.

2. Nádobí z nerezu, které má plastové rukojeti, úchyty nebo jiné díly se nedoporučuje používat v troubě, a to ani v případě, kdy výrobce uvádí, že plast odolá i vysokým teplotám.

3.  Plastová držadla, úchyty ani další části nikdy nevystavujte přímému zdroji tepla.

4. Před prvním použitím nádobí důkladně umyjte teplou vodou s neutrálními, neagresivními a neabrasivními čistícími přípravky. Stejně tak umývejte nádobí i po každém použití.

5. Na mytí a čistění nerezových pánví nepoužívejte syntetické čistící prostředky, které obsahují chlór, ani silná alkalická čistidla, případně abrazivní prostředky, suché nebo tekuté písky a drátěnky, protože můžou hladký povrch poničit.  

6. Po umytí nádobí důkladně osušte a vytřete. Pokud nerezové pánve myjete v myčce nádobí, je nutné, aby na konci cyklu bylo suché. Pokud suché nejsou, důkladně je vytřete a dosušte ručně.

7. Pánve z nerezu skladujte v suchém prostředí.

8. V nerezovém nádobí neukládejte potraviny. Dbejte na odstranění všech jejich zbytků, především pak solí, citronů, octa, rajčat i rajčatových produktů a dalších podobných potravin a surovin.  

9. Nerez špatně snáší sůl a proto ji vždy přidávejte až do horkého připravovaného jídla. Od solil můžou na nádobí vzniknout malé skvrny, které se dají jen velmi zřídka odstranit – je to však jen estetická vada, která nemá vliv na funkčnost.

10. Při nesprávném používání se na vnější straně mohou objevit hnědé skvrny, které nelze odstranit. Předejít jim lze vařením na plotýnkách, které mají  stejný nebo nepatrně menší průměr než je průměr pánve, plamen plynového sporáku nesmí přesahovat okraj.

 

Důkladnou s pečlivou údržbou zajistíte nerezovému nádobí dlouhou životnost a ochráníte ho před případnou korozí.


Nechte se inspirovat

13.8.2025

Léto patří nepečeným dezertům

Milé cukrářky a cukráři, co se náramně hodí k létu? Nepečené dezerty! Nikomu z nás se v létě nechce trávit hodiny v kuchyni s rozžhavenou troubou, naopak oceníme recepty, které šetří čas, energii a nervy. Nepečených zákusků existuje nepřeberné množství a my jsme pro vás připravili výběr těch nejlepších, inspirovaný aktuálními trendy a doplněný o praktické tipy i řešení nejčastějších chyb. Na co jsme se zaměřili? Níže najdete 3 recepty na různé nepečené dobroty, které na přípravu netrvají dlouho a okamžitě si je zamilujete!
Číst celé
15.7.2025

Tvorba Domácí Zmrzliny a Nanuků: 5 Rozmanitých Receptů pro Každého

Léto je ideální čas na to, abyste si připravili vlastní domácí zmrzlinu a nanuky. Tento podrobný průvodce vám ukáže, jak připravit lahodné domácí mražené dezerty pomocí různých metod – jak se zmrzlinovačem, tak bez něj. Dozvíte se o technikách, ingrediencích a přípravě, která vám umožní vytvořit zmrzlinu a nanuky, které budou nejen osvěžující, ale také plné chutí. Připravte se na 5 rozmanitých receptů, které vás naučí nejen základní techniky, ale i kreativní přístupy k domácí výrobě.
Číst celé
@parent