Používání a údržba pánví z titanu

Nádobí z titanu se vyrábí nejmodernějšími technologiemi z velmi kvalitních materiálů. Při správném používání a údržbě je v podstatě nezničitelné.


1. Pánve s titanovo keramickou vrstvou je možné používat na elektrice i plynu. Pro použití na indukci se vyrábí speciální typy. Titanové pánve je možné vkládat do klasické trouby, některé druhy i do  trouby mikrovlnné – to vždy záleží na složení materiálu a povrchovém zpracování.  

2. Nádobí z titanu, které má plastové rukojeti, úchyty nebo jiné díly se nedoporučuje používat v troubě, a to ani v případě, kdy výrobce uvádí, že plast odolá i vysokým teplotám.

3. Plastová držadla, úchyty ani další části nikdy nevystavujte přímému zdroji tepla.

4. Před prvním použitím nádobí důkladně umyjte teplou vodou s neutrálními, neagresivními a neabrazivními čistícími přípravky. Stejně tak umývejte nádobí i po každém použití.

5. V pánvích s titanovým povrchem je možné smažení a pečení bez tuku, a to i při velmi vysokých teplotách.

6. Povrch je velmi odolný, ale používejte dřevěné nebo silikonové kuchyňské pomůcky. V případě použití kovových musí mít zakulacené a neostré tvary a hrany.

7. Na mytí a čistění titanových pánví nepoužívejte agresivní čistící prostředky ani silná alkalická čistidla, případně abrazivní prostředky, suché nebo tekuté písky a drátěnky, protože můžou hladký povrch poničit.  Po umytí nádobí důkladně osušte a vytřete.

8. Pokud titanové pánve myjete v myčce nádobí, nepoužívejte čisticí prostředky s agresivními přísadami. Pánve by na konci cyklu měly být suché, a pokud suché nejsou, důkladně je vytřete a dosušte ručně.

9. Pánve s titanovým povrchem můžete běžně skladovat, vždy ale dávejte pozor na větší nárazy nebo jiné mechanické poškození.

10. V nádobí z titanu je možné krátkodobé uskladnění potravin a surovin, ale i hotových jídel.

Pánve s povrchem s příměsí titanu jsou dražší, ale při dodržování zásad jejich používání a údržby se vám investice vzhledem k úsporám energií vrátí a budete je navíc používat velmi dlouho.