Loading...

Používání a údržba pánví ze smaltu

Používání a údržba pánví se smaltovaným povrchem Pánve se smaltovaným povrchem jsou kuchyňská klasika, která se snadno udržuje. Při použití kvalitních materiálů a dobrém zpracování jsou i cenově vhodným kompromisem.

8.11.2016

1. Smaltované pánve je možné používat na všech druzích ohřevu - elektrice, plynu, sklokeramika i indukci. Přesné použití je uvedeno u výrobku a je nutné ho dodržovat.

2. Pánve se smaltovaným povrchem není vhodné dlouhodobě vystavovat vysokým teplotám, nepoužívejte je v mikrovlnné troubě.

3. Nádobí se smaltovaným povrchem můžete vkládat do klasické trouby. V případě, že  má plastové rukojeti, úchyty nebo jiné díly, se ale takové použití nedoporučuje, a to ani když výrobce uvádí, že plast je odolný proti vysokým teplotám.

4. Plastová držadla, úchyty ani další části nesmíte vystavit přímému zdroji tepla.

5. Při přípravě jídel, ale také při údržbě smaltovaných pánví nepoužívejte ostré kovové předměty,  které by mohly poškodit jejich povrch. Doporučuje se používat pouze dřevěné, teflonové nebo silikonové kuchyňské náčiní.

6. Rozpálenou pánev nikdy prudce neochlazujte, protože vrstva smaltu by mohla popraskat a odprýsknout. Smalt je křehký a má také menší odolnost proti mechanickému poškrábání a otlučení.

7. Před prvním použitím smaltované pánve důkladně umyjte teplou vodou s neutrálními, neagresivními a neabrasivními čistícími přípravky. Stejně tak je umývejte i po každém použití.

8. Na mytí a čistění pánví se smaltovaným povrchem je vhodný Jar a podobné čistící prostředky. Suché nebo tekuté písky a drátěnky nejsou vhodné, protože hladký povrch by se mohl poškrábat. 

9. Pánve s povrchem ze smaltu je možné mýt v myčce nádobí, jejich povrch ale nesmí být nějakým způsobem poškozený a nesmí se  odlupovat smaltovaná vrstva. U některých typů se tato možnost mytí nedoporučuje, a v tom případě pánve v myčce v žádném případě neumýváme. 

10. Pokud se vrstva smaltu odlupuje, pánev přestaňte nepoužívat! Z poškozeného smaltu se můžou uvolňovat pojiva a částečky železa, které jsou zdravotně závadné.    

Při dodržování doporučených zásad i opatrnosti při jejich používání, a při pečlivé údržbě vám pánve se smaltovaným povrchem vydrží poměrně dlouho.


Nechte se inspirovat

13.8.2025

Léto patří nepečeným dezertům

Milé cukrářky a cukráři, co se náramně hodí k létu? Nepečené dezerty! Nikomu z nás se v létě nechce trávit hodiny v kuchyni s rozžhavenou troubou, naopak oceníme recepty, které šetří čas, energii a nervy. Nepečených zákusků existuje nepřeberné množství a my jsme pro vás připravili výběr těch nejlepších, inspirovaný aktuálními trendy a doplněný o praktické tipy i řešení nejčastějších chyb. Na co jsme se zaměřili? Níže najdete 3 recepty na různé nepečené dobroty, které na přípravu netrvají dlouho a okamžitě si je zamilujete!
Číst celé
15.7.2025

Tvorba Domácí Zmrzliny a Nanuků: 5 Rozmanitých Receptů pro Každého

Léto je ideální čas na to, abyste si připravili vlastní domácí zmrzlinu a nanuky. Tento podrobný průvodce vám ukáže, jak připravit lahodné domácí mražené dezerty pomocí různých metod – jak se zmrzlinovačem, tak bez něj. Dozvíte se o technikách, ingrediencích a přípravě, která vám umožní vytvořit zmrzlinu a nanuky, které budou nejen osvěžující, ale také plné chutí. Připravte se na 5 rozmanitých receptů, které vás naučí nejen základní techniky, ale i kreativní přístupy k domácí výrobě.
Číst celé
@parent