Domovinou vanilky plocholisté, tedy té používané k jídlu, je Střední Amerika. Rostlina patří do čeledi orchidejí. Jeho plody se lidově nazývají „vanilkové lusky“. Zajímavé je, že i když se plody vanilky sklízejí v plné zralosti, jsou tmavě zelené a bez zápachu. Silné, nasládlé aroma získávají až po speciálním zpracování, které spočívá ve střídání „pocení“ a sušení lusků. Jde o extrémně silný antioxidant, který pomáhá odstraňovat volné radikály z těla. Vyrovnává hladinu cholesterolu a nedávné studie prokázaly, že potlačuje chuť k jídlu a stimuluje metabolismus. Vanilka není jen kořením přidávaným do dezertů, ale také léčivou rostlinou s vysokými zdravotními přínosy.
Mnoho lidí si při pomyšlení na vanilku vybaví její vůni. Je tak neuvěřitelně intenzivní, hřejivý, sladký s nádechem karamelu. Má aroma, které nelze zaměnit s ničím jiným. Dodáváme vám ji mletou. Také známé a dostupné jsou: vanilková pasta, vanilkový prášek a vanilkový extrakt. Používají se v kuchyni k dochucení pečiva, dezertů a nápojů. Šafrán, vanilka a kardamom jsou nejdražší koření na světě, ceněné pro svou mimořádnou vůni, chuť a často i zdravotní vlastnosti. Vanilka se skvěle hodí k čokoládě, proto se s tímto kořením obvykle podává horká čokoláda. Najdeme ji také v krémech, zmrzlině, alkoholických likérech, kávě a čaji. Vanilku v různých podobách se vyplatí používat jako přísadu do kynutých koláčů, donutů, tvarohových koláčů, tiramisu, pusinek a mnoha dalších.