Vaření na plynu

Plynové sporáky jsou stále velmi oblíbené. Velkou výhodou je dobrá regulovatelnost hořáků na sporáku a tím i poměrně finančně úsporný provoz. Plynový plamen totiž dosáhne velmi rychle potřebnou teplotu a po vypnutí neuniká zbytkové teplo, jako u elektrického ohřevu. Důležitou součástí hořáků jsou mřížky, které musí zajistit stabilitu nádobí.


Pro vaření na plynu je možné používat všechny druhy varného nádobí, ale mělo by mít dostatečně silné dno. Slabé dno se může vlivem teplot prohnout. Pak dochází nejen k snížení životnosti nádobí, protože nepřilnavé povrchy se odlupují, ale také k přepalování tuku, k připalování potravin, a nebo naopak k jejich nedostatečné tepelné úpravě například při smažení a opékání. Plamen by nikdy při vaření neměl přesahovat dno používaného nádobí a zasahovat na jeho boční strany. Plamenu nevystavujeme ani případné plastové části.

Plynové trouby mají poměrně špatnou možnost regulace teploty, většinou ji lze nastavit v rozmezí od 150 do 260° C. Teplo je navíc pouze zespodu, a především u pečiva se to projevuje možným připálením spodní části a nedopečením části horní.

I do plynové trouby je možné použít všechny druhy varného a pečicího nádobí, různé žáruvzdorné porcelánové a skleněné formy a také formy ze speciálního silikonu. Do trouby se ale nedoporučuje vkládat nádobí s plastovými držadly, úchyty a jinými prvky, a to ani v případě, kdy výrobce uvádí, že plast snáší i vysoké teploty.