Loading...

Vaření v tlakovém hrnci

V tlakovém hrnci se dá vařit snadno, rychle a efektivně, to je také důvod, proč po něm mnoho lidí sáhne při přípravě vývaru nebo omáčky. Zatímco v obyčejném hrnci by takové vaření trvalo věčnost, tlakový hrnec má hotovo za půl hodiny až hodinu, a vy se nemusíte o nic starat. Přesto ale někteří papiňáku nedůvěřují. My se nyní pokusíme zodpovědět všechny otázky, které vás ohledně tlakového hrnce mohou napadnout, a zahnat vaše obavy z vaření v něm.

Proč tlakový hrnec vaří rychleji?

Při vaření v běžném hrnci musíte čekat, než se začne tekutina vařit, pokličku nechat lehce odklopenou, aby vám obsah hrnce nikam neutíkal, a pravidelně ho kontrolovat a promíchávat. Je to zdlouhavé a vyžaduje to vaši přítomnost. Tlakový hrnec je však zcela samostatný a rychlý. Stačí do něj naskládat suroviny, přilít vodu (vždy minimálně 0,25 l), uzavřít a začít zahřívat.

Každé malé dítě ví, že voda se vaří při 100°C. Vyšší teplotu už v hrnci nevykouzlíte, neboť se vám tekutina rychle vypaří. To platí při běžném atmosférickém tlaku, v tlakovém hrnci ale díky hermetickému uzavření panuje tlak mnohem vyšší. Moderní modely mají dva stupně přetlaku –jeden pro zeleninu (tlak je zde 1,3 atmosféry) a druhý pro maso (1,8 atmosféry). Je známo, že při vyšším tlaku se zvyšuje bod varu, a čím vyšší je teplota, tím rychleji se potraviny vaří.

Když tedy dáme všechny tyto poznatky dohromady, už je nám jasné, proč se pokrm v tlakovém hrnci uvaří rychleji. Jednoduše proto, že je v něm větší tlak, a tím pádem i vyšší teplota (klidně i 120°C). A je tu i malý bonus – omáčka vám z papiňáku rozhodně neuteče a nezaneřádí celý sporák.

 

Je tlakový hrnec nebezpečný?

Ano, staré modely tlakových hrnců skutečně mohou způsobit újmy na zdraví i pěknou spoušť v kuchyni. Papiňáky, které se vyrábějí dnes, jsou ale vybaveny celou řadou různých pojistek a ventilů, takže je práce s nimi naprosto bezpečná. Riziko hrozí jen v případě nevhodné manipulace nebo poškozeného hrnce. Proto vždy jednejte podle pokynů výrobce, které naleznete v návodu ke konkrétnímu kusu nádobí. V případě, že se váš tlakový hrnec poškodí, vypadne těsnění či ventil nebo zpozorujete jakoukoliv jinou závadu, v žádném případě se nepokoušejte v něm vařit! Opotřebované součástky se dají dokoupit a snadno vyměnit, aby váš papiňák zase dobře a hlavně bezpečně sloužil.

 

Jaké bezpečnostní prvky tlakové hrnce mají?

Zásadním bezpečnostním prvkem všech tlakových hrnců je pojistka poklice. Pokud je v hrnci velký tlak (a tudíž i horká pára, která by vás mohla popálit), víko hrnce vám jednoduše nepůjde otevřít. Pojistka se uvolní jedině tehdy, když ventilem vypustíte všechnu páru. Ventily jsou na moderních hrncích dva. Ten hlavní zajišťuje průběžný odchod páry během vaření (tím zabraňuje příliš velkému tlaku uvnitř hrnce) a také uvolnění veškeré páry po ukončení vaření (díky fyzikálním zákonům je z ventilu unikající pára poměrně chladná, nemusíte se tedy bát opaření). Druhý ventil je tu pro případ, že by se hlavní ventil ucpal, tehdy veškerou práci odvede on. Po skončení vaření je nicméně nutné hlavní ventil pročistit či vyměnit, vždy by totiž měl být jeden funkční ventil „navíc“.

Některé tlakové hrnce jsou vybaveny i dalšími bezpečnostními prvky. Čím více jich váš tlakový hrnec má, tím lépe, především pokud máte malé děti, u nichž by bylo případné popálení mnohem závažnější (za těžké popálení se považuje poškození na více než 5% povrchu těla). Od úrovně bezpečnosti se ale pochopitelně odvíjí i cena, při výběru nového papiňáku tedy pečlivě zvažte, jaký poměr bezpečnost-cena je pro vás optimální.

 

Na co dalšího se při výběru zaměřit?

Když si pořizujete nový tlakový hrnec, bude vás kromě výše zmíněných bezpečnostních prvků zajímat také materiál, velikost (objem), způsob řešení držadla a samozřejmě cena.

Co se týče materiálu, dnes jen těžko seženete tlakový hrnec jiný než nerezový. Dříve se však vyráběly i hliníkové a smaltované. Dno moderních tlakových hrnců je takzvané sendvičové – je tvořeno dvěma vrstvami oceli a jednou vrstvou hliníku umístěnou mezi nimi. Díky tomu nejen rovnoměrně vede teplo a udržuje stálou teplotu, ale také zabraňuje připalování. Rukojeťpapiňáku je sice plastová, ale jedná se o velmi odolný plast, který bez problémů vydrží běžné zacházení i mytí v myčce nádobí. Do trouby ale papiňák dávat nezkoušejte, plast by se roztekl.

Tlakové hrnce se vyrábí v široké škále velikostí, vybírat můžete nádobí od 3 l až do 12 l. Při výběru se zamyslete, pro kolik lidí obvykle vaříte, jaké pokrmy nejčastěji připravujete i jak často budete tlakový hrnec používat. Pokud žijete sami nebo jen s partnerem či partnerkou, nejspíš vám bude stačit menší hrnec (3 – 4 l), kdybyste se ale rozhodli uvařit pokrm z většího množství surovin a to, co se nesní, zamrazit, přijde vám vhod hrnec střední velikosti (5 – 8 l). Ten je vhodný i pro rodiny s dětmi, bez problémů v něm připravíte oběd pro hejno hladových krčků. Jestli je ale vaše rodina početná (např. žijete s dětmi i jejich prarodiči) nebo často zvete přátele na hostinu, zvažte nákup ještě většího papiňáku (9 – 12l). Určitě nešlápnete vedle, když si pořídíte dva hrnce různých velikostí a budete je střídat podle potřeby.

Pro manipulaci s tlakovým hrncem budete vždy využívat plastová madla. Ta mohou být dvě naproti sobě po bocích hrnce, jako je tomu u běžných hrnců, anebo může být tlakový hrnec vybaven jedním dlouhým držadlem, které slouží zároveň k uzavření a otevření hrnce. Je totiž tvořeno dvěma částmi, jedna je připevněna k tělu hrnce, druhá k poklici. Poklici nasadíte na hrnec a pootočíte ji tak, aby do sebe části držadla zapadly. Při otevírání pootočíte poklicí na opačnou stranu a poté ji zvednete. Tento typ zavírání a otevírání je velmi pohodlný, lépe se však přenáší hrnce se dvěma držadly. Proto někteří výrobci vybavují papiňáky s jedním držadlem pomocným postranním madlem.

Cena tlakových hrnců je různá, závisí na objemu, materiálovém provedení, počtu bezpečnostních prvků, designu a v neposlední řadě na prestiži výrobce. Kdo nemůženebo nechceutratit příliš mnoho peněz, můžekoupit tlakový hrnec v rozmezí 500 – 1000 Kč. Pokud si za kvalitu, bezpečnost a originální design rádi připlatíte, může se vaše investice vyšplhat až na 5000 Kč. Existují také tlakové hrnce vybavené napařovací vložkou pro rychlou a šetrnou přípravu pokrmů, například zeleniny. Takové papiňáky jsou ještě o něco dražší.

Pečlivě zvažte, zda není lepší namísto toho nejlevnějšího tlakového hrnce zakoupit nějaký ve střední cenové hladině od výrobce, který nabízí veškeré náhradní díly, které byste mohli potřebovat. Pokud totiž zvolíte firmu, k jejímž hrncům nejdou dokoupit ventily a těsnění, je možné, že budete muset koupit nový papiňák dříve, než byste chtěli.