Dřevěné prkénko je živý materiál reagující na prostředí jako je vlhko, sucho či teplo. Dřevěná prkénka nedávejte do myčky nádobí. Díky extrémní vlhkosti a čistícím prostředkům může dojít k jejich nenávratnému poškození.
Vybrat brusný kámen není nijak složité. Je označen čísly, která určují brusný tah a tím i jejich použití. Každé číslo má jiný účel. Čísla označující nižší stovky zrnitosti (250 - 800) jsou určena pro základní nabroušení a vytvarování ostří. Hrubý kámen je vhodný pro opravu poškozené špičky či stanovení úhlu ostří. Střední zrnitost v rozmezí 1000 až 2000 je určena pro získání ostrosti. Pro finální doostření použijte brusný kámen se zrnitostí 3000 a více.
Častým dotazem zákazníků jsou nejrůznější skvrny na nádobí z nerezové oceli. Zákazníci nám často zasílají fotografie různých typů skvrn s dotazem, zda jde o normální skvrny, jak vznikají a především to, jak se jich zbavit.
Běžná pánev s nepřilnavým povrchem jistě nebude tím kouskem nádobí, který si v rodině předáváte z generace na generaci. Zatímco z pohledu nepřilnavosti jsou pánvičky z nerezové oceli špičkou před nádobím z mědi či litiny, v případě dlouhé životnosti je tomu právě naopak.
Když vyrábíme naše nádobí, zaměřujeme se nejen na to, aby mělo dobrou tepelnou vodivost, ale také praktickou stránku, rovněž je důležité, aby se s ním dalo dobře pracovat a manipulovat. Je však potřeba dodržet několik základních pravidel, díky kterým prodloužíte životnost hrnců a pánví a rovněž požitek z vaření bude pro vás mnohem příjemnější. Kromě těchto pravidel vám zodpovíme i vaše nejčastější otázky, které nám nejčastěji dáváte.
Při kompletaci kuchyňského vybavení se často zaměřujeme na hrnce, porcelán a sklo. Nože jsou často opomíjeny. Jsme spokojeni s náhodně vybranou sadou nožů nebo úplným blokem, protože jsou to pouze nože. Jak si však vybrat správný nůž?
V tlakovém hrnci se dá vařit snadno, rychle a efektivně, to je také důvod, proč po něm mnoho lidí sáhne při přípravě vývaru nebo omáčky. Zatímco v obyčejném hrnci by takové vaření trvalo věčnost, tlakový hrnec má hotovo za půl hodiny až hodinu, a vy se nemusíte o nic starat. Přesto ale někteří papiňáku nedůvěřují. My se nyní pokusíme zodpovědět všechny otázky, které vás ohledně tlakového hrnce mohou napadnout, a zahnat vaše obavy z vaření v něm.
Indukční varná deska je moderní variantou tepelného ohřevu, oproti jiným typům má řadu výhod. Její plocha vás ani vaše děti nikdy nepopálí, nad teplotou máte absolutní kontrolu, když na ní zrovna nevaříte, můžete ji použít třeba jako odkládací prostor, a v neposlední řadě skvěle vypadá. Výběr nádobí na indukci je ale trochu komplikovaný.
Výběr vhodné pánve není tak snadný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na trhu je velké množství materiálů, z nichž každý se hodí na jiný typ ohřevu, k odlišnýmkuchařskýmtechnikám a k přípravě rozdílných druhů potravin. Každý materiál také vyžaduje zvláštní údržbu
Pánve wok si získávají velkou popularitu po celém světě a naše kraje nejsou výjimkou. Možná i vy uvažujete o pořízení tohoto stylového kusu nádobí, který se hodí nejen k přípravě autentických asijských pokrmů. Jak ale vybrat pánev, která vám bude vyhovovat?
Mikrovlnné trouby fungují na principu elektromagnetických vln vysoké frekvence, které v potravinách a surovinách rozkmitají molekuly. Jejich pohybem vzniká teplo a tím dochází k ohřívání. Teplo se šíří od krajů směrem doprostřed a proto je dobré ohřátý pokrm ještě stejným směrem promíchat.
Indukční sklokeramická varná deska funguje na zcela odlišném způsobu ohřevu než ostatní - mezi cívkou v plotýnce a dnem varné nádoby se vytváří silné elektromagnetické pole a k vlastnímu ohřevu pak dochází až přímo v nádobě.
Elektrické sporáky s litinovými plotýnkami, a modernější se sklokeramickými deskami s halogenovými trubicemi nebo hi-light ohřevem jsou energeticky více náročné. Především litinové plotýnky se zahřívají delší dobu, moderní varné sklokeramické desky už využívají technologie, které zajišťují rychlejší zahřívání a jsou energeticky úspornější a také bezpečnější.
Plynové sporáky jsou stále velmi oblíbené. Velkou výhodou je dobrá regulovatelnost hořáků na sporáku a tím i poměrně finančně úsporný provoz. Plynový plamen totiž dosáhne velmi rychle potřebnou teplotu a po vypnutí neuniká zbytkové teplo, jako u elektrického ohřevu. Důležitou součástí hořáků jsou mřížky, které musí zajistit stabilitu nádobí.
Nádobí z litiny kombinuje tradici s moderními technologiemi. Vyrábí se kvalitní slitiny, která dobře rozvádí teplo, je těžší a má velmi dlouhou životnost. Může mít různé tvary i barvy, a je vhodné k vaření i k servírování.
Používání a údržba pánví se smaltovaným povrchem
Pánve se smaltovaným povrchem jsou kuchyňská klasika, která se snadno udržuje. Při použití kvalitních materiálů a dobrém zpracování jsou i cenově vhodným kompromisem.
Používání a údržba pánví s teflonovým povrchem
Pánve s teflonovým nepřilnavým povrchem patří mezi nejoblíbenější. Jsou cenově dostupné, při smažení není potřeba tuk nebo olej, údržba je poměrně jednoduchá.
I když je nádobí z nerezu vyrobeno z kvalitních materiálů moderními technologiemi, může se přesto při nesprávném použití, zacházení nebo údržbě a mytí poškodit.
Pánve se vyrábějí z různých materiálů, mají různý povrch i tvar, v některých případech jsou možnosti jejich použití částečně odlišné. V každém případě je ale nutné dodržovat základní zásady pro jejich používání i údržbu.
Vzhledem že nože Solingen obsahují až 15 procentnípodíl chrómu AML není použitá ocel náchylná k rezivění. Může se ale projevit mírná tzv. povrchová volná koroze, kterou lze snadno odstranit pouhým setřením.
U těchto velmi kvalitních nožů se na rukojeti používají výhradně prvotřídní materiály - PDM plast, tropické ušlechtilé dřevo a také 1.000 let staré dřevo olivovníku, které pochází z omezeného množství stromů z odlesňování, probíhajícího pod státní kontrolou. Zpracování se provádí vhodnými zdravotně nezávadnými potravinářskými a biologickými látkami a procesy.